top of page
Search
Writer's pictureVF

Les millors lectures del meu 2020

2020 no ha sigut un any de viatges, així què he fet volar la imaginació amb llibres i audiobooks. A continuació trobareu la meua selecció particular per aquest any inoblidable que vam tancar ahir. Quins llibres has llegit tu?


La vida secreta dels virus (Col.lectiu Ellas Educan, 2020). Fa un any escàs la majoria de nosaltres no podríem dir gaires coses sobre els virus ni ens importava. I de cop i volta aquí ens trobem, opinant sobre virus en tota mena de cercles familiars, laborals i socials. Per impressionar en el proper dinar familiar, us recomano aquest llibre infantil. Sorprén per la qualitat de les il.lustracions i pel seu rigor. A l'igual que Shrek, té la virtut d'arribar a tots els públics. Tan bon punt et recorda les normes bàsiques d'higiene com s'endinsa en la cèl.lula hoste per explicar la reproducció del virus i la reacció del sistema immunològic. Finalment, explica què és una pandèmia i per què les vacunes són necessàries. El regal de reis perfecte per aquest any, tant per xiquets, pares, sanitaris i negacionistes.


The old man and the sea (Ernest Hemingway, 1952). Un clàssic del segle XX que et transporta a la Cuba pre-Fidel. La novel.la és deliciosament descriptiva i narra la lluita titànica entre un peix espasa de dimensions descomunals i un vell i humil pescador que diposita en aquella pesca el sentit de la seua existència. Una prosa fàcil de llegir que il.lustra la dignitat com el valor primordial de tot ésser humà.








Azteca (Gary Jennings, 1980). Novel.la històrica llarga i densa què enganxa com poques. El protagonista és un cronista indígena del segle XVI que explica als primers missioners espanyols com era la vida a l'imperi asteca abans de l'arribada de les tropes d'Hernan Cortés. D'obligada lectura per qui haja viatjat per Mèxic i vulga entendre el ric patrimoni cultural i històric d'aquell fascinant país.














Why nations fail (Daron Acemoglu i James Robinson, 2012). Aquest llibre, adient per amants de la història i la macroeconomia, fa un repàs a una llarga llista de nacions fallides des de l'Antiguitat fins el present. L'anàlisi dels autors redueix tots els fracassos a un factor que es repeteix contínuament: institucions extractives en lloc d'inclusives. Una nació té els dies comptats quan les institucions (extractives) estan deliberadament dissenyades per afavorir una minoria que retén una posició de poder. D'altra banda, les nacions que han prosperat sostingudament tenen institucions inclusives que han volgut adaptar incentius i mecanismes per generar riquesa més enllà de l'elit que les dirigeix. M'ha ajudat a entendre, des del rigor de l'anàlisi i lluny de posicions viscerals, el delicat moment polític en què ens trobem. Al meu parer, la inestabilitat dels darrers 5 anys (Trump, el moviment Black Lives Matter, el Brexit, el procés català, els escàndols de la monarquia espanyola) validen les seues tesis. Ens trobem de ple en un període de canvi a les principals institucions, amb interessants paral.lelismes amb el final del feudalisme i inici del renaixement, o amb l'abolició de l'esclavisme i adveniment de l'era industrial. No tinc cap dubte que el rerefons actual n'és l'inici de l'era de la intel.ligència artificial. El temps és implacable i ens dirà si les institucions evolucionaran cap a la inclusió i per tant sobreviuran, o involucionaran cap a l'extracció elitista i per tant fracassaran. En aquesta important dicotomia els hi va la vida, a les nacions tal i com les coneixem avui.


The Silk Roads: A New History of the World (Peter Frankopan, 2017). Un altre llibre perfecte pels entusiastes de la història i l'antropologia. Presenta la història del món com una successió de moviments migratoris. Des de l'inici dels temps els pobles han cercat el contacte amb pobles veïns. La història clàssica presenta aquests contactes com guerres, mentre que aquest llibre resta importància a la guerra i eleva el comerç com el principal vector. Com si es tractés d'un sistema de vasos comunicants, la humanitat sempre ha cercat el camí de menys resistència per unir est amb oest, nord amb sud. El centre del món i els eixos del comerç no han deixat de moure's al llarg de la història. Avui dia no n'és cap excepció, de fet la forta pressió demogràfica d'Àfrica i el flux comercial i econòmic des de la Xina a la resta del món són alhora causes i efectes visibles d'aquesta metamorfosi. Vivim temps molt interessants!



The Culture Code (Daniel Coyle, 2018). Un "business book" que desxifra el poder de la cultura en els equips guanyadors. Destaca l'exemple dels San Antonio Spurs de Popovich: aquest líder està fent història a la NBA havent guanyat més anells que ningú amb uns jugadors lluny de ser extraordinaris. El seu mètode és crear un ambient de seguretat on hom pot sentir-s'hi vulnerable i on el propòsit del grup és inequívocament compartit per tots. Fa un parell de dies va tornar a ser notícia per fer debutar la primera dona entrenadora a la NBA, un altre exemple de lideratge inclusiu.






El 2020 ha deixat moltes coses positives. El fet de recollir-nos ha generat més oportunitat per la reflexió personal i el creixement. Dins el nostre cercle d'influència, treballem per fer del 2021 un any encara millor!

90 views0 comments

Recent Posts

See All

HÈRCULES

ETXEBARRI

Comments


bottom of page